Reisverslag 2020 Duitsland

Reisverslag 2020 Duitsland

 

 

Dit jaar hebben we weer de camper Dethleff T6717 omdat hij vorig jaar zo goed beviel. Grote ijs/vrieskast en veel opbergruimte. In verband met Covid-19 gaan we dit jaar niet naar Frankrijk zoals we eigenlijk gepland hadden maar naar Duitsland.

Dag 1 zaterdag 29 augustus beginstand 47650
Rijden naar camperplaats Zum wildpark in Vollinghausen ligt aan de Möhnesee. Waren daar mooi op tijd om daar te fietsen rondom het meer. Hele mooie tocht is ook een soort knooppunt route begonnen bij 68 naar 69 boven lang naar 66-70-71-72 weer naar 68 ongeveer 25 km gefietst zaten leuke stevige klimmetjes in.
Coördinaten camperplaats N51.47364 E8.19785 38225 (staat ook in ACSI boek en op Campercontact App) vandaag hebben we 212km gereden.

Dag 2 zondag 30 augustus
Vandaag rijden naar de volgende camperplaats in Wunstorf/Steinhude toe. Deze keer tomtom ingesteld snelwegen vermijden. Een fantastische tocht door natuurgebieden. Een hele grote camperplaats voor de slagboom een kaartje trekken is tevens toegangskaartje voor toiletgebouw. Bij het toiletgebouw kan je info halen van de omgeving. Hebben weer de fietsen gepakt en de moerasroute gereden. Een hele mooie route door het moerasgebied, bossen en heide rondom het Steinhude meer.
Coördinaten van de camperplaats N52.44888 E9.35454 (staat ook in ACSI boek en op Campercontact App) Eindstand 48037 vandaag 175 km gereden.

Dag 3 maandag 31 augustus
Vandaag rijden we naar de camperplaats in Bispingen op de Lünenburgerheide. Gaan via Bergen Belsen. Bergen Belsen is een interneringskamp geweest in de oorlog. Het is nu een gebied met diverse massagraven. Ook Margot en Anne Frank liggen in een van de massa graven. Er is later wel een grafsteen geplaats voor Margot en Anne. Toch indrukwekkend. Daarna naar de camperplaats. Is een plaats midden in het natuurgebied en je
betaald €9,– per nacht wat voor het onderhoud voor het park word gebruikt.
Coördinaten van de camperplaats N53.14294 E9.92023 (staat ook in ACSI boek en op Campercontact App) Eindstand 48168 vandaag 131 km gereden.

Dag 4 dinsdag 1 september
Blijven vandaag ook nog op de Lünenburgerheide gaan een fietstocht maken over de hei. Hebben een fietstocht gemaakt dwars door de hei naar het dorpje Schneverdingen. Via een andere route over de hei weer terug/ Fantastische rit gehad.

Dag 5 woensdag 2 september
Worden wakker met een heldere blauwe hemel. Rijden vandaag naar deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Binnendoor door bossen landbouw gebied wederom een mooi rit. Wat ons wel opvalt in dat je in dit gebied op de binnenwegen weinig tot geen parkeerplaatsen tegenkomt. Rijden naar een camperplaats in Gallin- Kuppentin. Is een particulier terrein. Moet een enveloppe uit het rekje halen en je moet zelf alles bij houden en wanneer je vertrekt enveloppe met geld in de brievenbus doen. Kraanvogels stonden in de wei tegenover de camperplaats.
Coördinaten van de camperplaats N53.50000 E12.16692 (staat ook in ACSI boek en op Campercontact App) Eindstand 48368 vandaag 200km gereden.

Dag 6 donderdag 3 september
Rijden vandaag naar camping Buntspecht in Stichow-Ferchesar. Weer een schitterende weg door de natuur onderweg reeën in het veld zien staan. Hou er rekening mee als je tom-tom gebruikt dat je net voor de camping verkeerd wordt gestuurd kijk goed naar borden van de camping. Hou ook rekening met pauze tussen 13.00-
15.00 uur je kan niet de camping op.
Coördinaten van de camping N52.65417 E12.42981 (staat ook in ACSI boek en op Campercontact App) Eindstand 48509 vandaag 141 km gereden.

Dag 7 vrijdag 4 september
Rijden vandaag richting de Poolse grens gaan naar een camperplaats in Schwedt/Oder. Moet wel zeggen dat de rit wederom mooi door de natuur is maar ook weer geen aangelegde parkeerplaatsen om te picknicken cq koffiedrinken. Zijn op een groot stuk terrein van een fabriek gaan staan en daar broodje gegeten en koffie gedronken. Camperplaats is normaliter geschikt voor 40 campers maar omdat ze aan het verbouwen zijn konden er ongeveer 10 campers fatsoenlijke staan. Wij hadden het geluk dat er achter voor het tentenveld nog 2 plaatsen vrij waren. Keken uit over de Oder en een gedeelte van de jachthaven. Zijn naar het stadje gereden en het toeristencentrum bezocht voor mooie fietsroute voor morgen we blijven 2 dagen hier.
Coördinaten van de camperplaats N53.05767. E14.29738 (staat ook in ACSI boek en op Campercontact App) Eindstand 48694 vandaag 185 km gereden.

Dag 8 zaterdag 5 september
Vandaag was het weer wat minder het regende. Rond 11.30 uur zag het weer er wat vriendelijker uit en het was droog. Toch besloten om te gaan fietsen. Daar hebben we absoluut geen spijt van gehad. De route die de mevrouw bij het toeristenbureau had gezegd was de moeite waard. Zoals gezegd brug over rechts en bij de betonplaten links het Landschaftsschutzpark Zehden ingegaan. We waren net de brug over en er stond al een ree op het fietspad. Beton pad was goed te rijden wel hobbel de bobbel maar wel midden door het moerasgebied door. Wat zien we daar lopen. Het stond ons gewoon aan te kijken een vos. Dwars door het gebeid gefietst en kwamen op een pad voor de Oder. Aan de overkant ligt Polen. Hebben rechtsaf het fietspad gevolgd. We kwamen eigenlijk ogen te kort. Op nog geen 20 met staat er weer een vos je aan te kijken. Daarna stukje verder in het veld reeën stuk verder weer en het werden er steeds meer. Ik denk dat we in het totaal wel zo’n 50 stuks reeën gezien hebben. Ook nog een veld vol met kraanvogels gezien.

Dag 9 zondag 6 september
Werden wakker met een blauwe lucht met wat wolkjes. Zijn via Polen gereden naar de camperplaats in Gross Schacksdorf . Wederom een mooi tocht koffie pauze gemaakt achter een brug op een open plek. Wederom geen parkeerplaatsen onderweg tegen gekomen. Camperplaats is een privé terrein achter/naast woonhuis. Stroom aanwezig en wifi en dat voor €8,–. Eigenaresse kwam ons begroeten en uitleggen waar we de chemische toilet kunnen legen. Verder dringend verzoek om afval goed te scheiden. Kwamen (toen we weg waren) er achter dat hij eigenlijk op 1 september dicht ging. Maar blijkbaar waren we welkom ze zijn zelf ook camperaars.
Coördinaten van de camperplaats N51.70005 E14.62552 (staat ook in ACSI boek en op Campercontact App) Eindstand 48877 vandaag 183 km gereden.

Dag 10 maandag 7 september
Vandaag wat eerder weg we vandaag in Struppen waar we de camper neerzetten naar een rotsformatie willen gaan en de volgende dag naar een Schloss. Waren iets over elven daar. Was wel druk maar ik zag een plekje staan waar geen “belegt” op stond dus daar neer gezet. Naar de receptie gelopen en aangemeld. Heeft u gereserveerd vroeg de beheerder. Nee zei ik en kreeg als antwoord dat hij al voor 3 weken vol is geboekt. Dit heb ik in de afgelopen 10 jaar nog niet mee gemaakt. Dus dat wordt niks in Struppen. Rotsformatie en Vestigingsslot houden we tegoed voor een volgende keer. Besloten om door te rijden naar een camping en daar 2 dagen te blijven staan. Zijn naar Altenberg camping Kleiner Galgenteich gegaan. Ligt aan een meertje en heeft een natuurzwembad. Ligt 5 km van de Tsjechische grens. Beheerder/eigenaar jong stel maar zeer vriendelijk. Is een grote camping. Konden plek uitzoeken. Er is 1 toiletgebouw is redelijk schoon. Douches €0,50 voor 5 min in mannen/vrouwen ruimte achter gordijntje.
Coördinaten van de camping N50.76672 E13.74611 (staat ook in ACSI boek en op Campercontact App) Eindstand 49073 vandaag 196km

Dag 11 dinsdag 8 september
Doen het vandaag lekker rustig aan. Hebben besloten om een stuk te gaan wandelen. Er zijn daar diverse wandelroutes. De meeste beginnen bij het toeristenbureau in het dorpje. We hebben de route naar het Bergbaumuseum gekozen en daarna via de Pingen terug naar de camping. Leuke wandeling met mooi uitzicht Hebben zo’n 3 uurtjes gewandeld terwijl het zonnetje volop scheen.

Dag 12 woensdag 9 september
Hebben de route aangepast omdat we eigenlijk naar Marienberg zouden gaan maar dat was maar 60 km. Slaan deze over en rijden naar Jena. Besluiten daar om 2 dagen te blijven staan. Wederom een leuk ritje mooi door de bergen haarspeldbochten en afdalingen en klimmetjes van 18%. Om 15.15 uur kwamen we aan op de campingplatz unter dem Jenzing. Ook deze was volgeboekt. Werden door verwezen naar Postendorf Camping & Ferienpark Bei Jena. Daar aangekomen werden we in het Nederlands ontvangen. Konden een plek uitzoeken daar. Voorste sanitair gebouw gedateerd meer schoon. Achter is het sanitair gebouw niet aan te raden.
Vandaag zeer goed weer gehad 27 graden. Je kunt tot 20.00 uur buiten zitten maar wanneer het donker wordt koelt het erg af en dan is buiten zitten dus niet meer aangenaam.
Coördinaten van de camping N50.97255 E11.64947 (staat niet in ACSI boek wel op Campercontact App) Eindstand 49280 vandaag 207 km gereden

Dag 13 donderdag 10 september
Omdat we nu 2 keer een volgeboekte camping gehad hebben we de campings die we nog in de planning hebben alvast gereserveerd en dat was maar goed ook. Hebben besloten eerst de was te doen hiervoor moet je de poetsvrouw aanspreken zij heeft de sleutel van het washok hebben ook de droger gebruikt moeten dit afrekenen morgen bij de broodjes. Na middagmaaltijd op de fiets gesprongen en naar Jena gefietst. Is een mooie route langs de Saale. Fietsen gestald voor universiteit en wat rond geslenterd in Jena. Was daar erg druk en er werd niet aan Corona gedacht in de stad. Afstand houden weet men niet wat dat is.

Dag 14 vrijdag 11 september
Worden wakker en het zonnetje laat zich al lekker zien. Rijden vandaag via de autoweg naar de camperplaats in Bayern. Wat ons opvalt is dat er nu wel overal parkeerplaatsen zijn. Zal toch aan de voormalige DDR gebieden liggen. Zelf via de autoweg ook door de bossen is het mooi halverwege gestopt op een parkeerplaats met toilet. Daar koffie gedronken. Daarna door naar de camperplaats. Gaststätte Schlupfloch in Auerbach in der Oberpfalz. Aldaar aangekomen ons neergezet op een groot grasveld de beheerder kwam naar ons toe gelopen en hebben uitleg gehad. Hele vriendelijke 74 jarige man. Houd ook van flauwe kwats. Heeft daar een bierstube waar je ook kunt eten. Het is wel zo wat de waard kookt krijg je. Hadden schnitzels heerlijk gegeten. Was vandaag weer fantastisch weer. Broodjes besteld komt hij morgen vroeg afleveren. Een echte aanrader mooie plek.
Coördinaten van de camperplaats N49.66965 E11.61020 (staat ook in ACSI boek en op Campercontact App) Eindstand 49464 vandaag 184 km gereden.

Dag 15 zaterdag 12 september
Wat hebben we toch geluk weer helder blauwe lucht en dat in september. Lekker buiten gegeten en rustig opgeruimd zijn aan het twijfelen of we hier niet nog een dag blijven. Je voelt je daar echt thuis zo gemütlich was het daar. Toch besloten om naar het merengebied te gaan. De camping die we ingepland hadden was vol hadden we woensdag voor gebeld en hebben gereserveerd in Wackersdorf campingpark Murnersee. In de covid-19 tijd is toch alles anders. Was een kort ritje en waren er om 13.15 bij de receptie. Kon ons niet op de lijst vinden maar we konden wel op het camperterrein staan met stroom en de faciliteiten van de camping. Hebben we gedaan ook daar was het erg druk maar toch een plekje kunnen vinden en ruimte zat.. Met de fiets naar de douches op de camping gegaan. Het sanitair gebouw was zeer schoon en hier werd strikt met mondkapjes gelopen . Gaan morgen fietsen.
Coördinaten van de camping N49.34558 E12.20853 (staat in ACSI boek en ook op Campercontact App) Eindstand 49538 vandaag 74 km gereden

Dag 16 zondag 13 september
Worden wakker doen de deur op en weer een stralend blauwe lucht. Zou vandaag 30 graden worden. We gaan een rondje om de meren maken. Fietsroute staat goed aangegeven. Je hebt er diverse. Hebben verharde paden en gaan door de bossen daar hebben we een stevige klim moeten maken. Maar elektrische ondersteuning is het goed te doen. Mooi uitzicht. Rondje om het ene meer was 20 km en kwamen bij de camperplaats weer uit. Daar hebben we de lunch gehad. Het was 14.00 uur en het was zo warm dat we besloten niet meer de ronde van 11 km te maken om het Murnersee. Hebben zwembroek en badpak aangetrokken om in de Murnersee te zwemmen. Lekker verfrissend. S avonds wordt het erg vochtig en koelt het snel af. Vandaag een fijne dag gehad

Dag 17 maandag 14 september
Gaan vandaag wat km maken rijden naar Neckargemünd naar camping Friedensbrücke. Rustig de spulletjes opgeruimd wel even de stoelen buiten gezet en buiten nog een bak koffie gepakt. Zijn rond 11.00 uur vertrokken flinke rit via de autobaan. Rijden door diverse natuurgebieden allemaal bossen. Daarna zoals we wel gewent zijn een omleiding de weg naar Neckargemünd was volledig afgesloten. Dus weer een ommetje gemaakt. Maar goed dat we van te voren hadden gereserveerd stond barstens vol. Vriendelijk ontvangst door de Nederlandse beheerder die zei ook dat het mutje vol was. Heeft ons begeleid naar een plekjes achter op de camping. Fatsoenlijke grote plek toegewezen.
Coördinaten van de camping N49.39638 E8.79450 (staat in ACSI boek en ook op Campercontact App) Eindstand 49836 vandaag 300 km gereden .

Dag 18 dinsdag 15 september
Staan weer op met een heldere blauwe hemel. Ook hier is het vochtig ’s nachts. Even met Jan v Gelder (beheerder) gesproken ivm voorgenomen ritje naar Heidelberg. Hij zei dat we heel goed met de fiets konden gaan. Je rijd wel over de weg/stoep maar het is goed afgescheiden. En inderdaad goed te fietsen. Je fietst veilig langs de weg op een eigen “fietspad” netjes met een doorgetrokken streep afgescheiden van de weg. Naar Heidelberg is het een kleine 10 km fietsen. De fietsen bij het toeristenbureau neergezet en aldaar een wandelkaart met bezienswaardigheden aangeschaft. Zijn naar de ruïne geklommen. Flinke wandeling omhoog echte kuitenbijters. Boven aangekomen mooi uitzicht over Heidelberg en de Neckar. Daarna naar beneden naar de Kornmarkt daar stonden diverse standjes met souvenirs en diverse eet en drinkgelegenheden. Daar wat gegeten. Weer op de fiets geklommen in Heidelberg de brug over terug naar de camping ook dit was heel goed te fietsen. Waren rond 15.00 weer op de camping en lekker rustig aan gedaan het was ruim 30 graden. ’s Avonds op de camping uitgegeten.

Dag 19 woensdag 16 september
Vandaag werden we wakker en keken naar buiten bewolkt maar wel lekker weer. Rijden nu naar een camperplaats Altes Wasserhaus in Wald Grehweiler. Rit ging in het begin door grote steden Ludwigshafen am Rhein maar eenmaal daar door weer rustig wegen door wijnlandschappen. Onderweg nog een bakkie gedaan en waren om 13.30 op plek van bestemming. Stonden 2 campers. Leuke camperplaats als doorreis. Stroom
aangesloten stond nog voor €1,73 aan stroom op de stekker heb er maar een €1,– bijgedaan. Stroom is toch wel fijn. Lekker de stoelen buitengezet en luifel uit wat het zonnetje knetterde weer lekker. Rond 17.00 uur begon de lucht te betrekken en het begon te onweren. Vlug de luifel dicht gedraaid en spulletjes naar binnen net op tijd want het komt er aardig uitgevallen. Heeft ruim een uur geregend en toen konden weer lekker buiten zitten is wel flink afgekoeld maar nog wel aangenaam.
Coördinaten van de camperplaats N49.66539 E7.73741 (staat ook in ACSI boek en op Campercontact App) Eindstand 49953 vandaag 117 km gereden.

Dag 20 donderdag 17 september
Op naar de laatste camperplaats voor deze vakantie. Die we gisteren gehad hadden is een mooie jammer dat er niet veel te doen is aldaar. Om 09.00 uur rijd er een bestelbusje het terrein op klep gaat open bleek het de plaatselijke bakker te zijn. 4 broodjes gekocht en wat lekkers bij de koffie voor onderweg.. Rond 10.00 uur aangereden. Een machtige mooie rit door de bergen omhoog en omlaag. Halverwege de rit op een mooie parkeerplek gestopt en het gebak genuttigd. Stukje autoweg en daarna weer smalle weggetjes naar de camperplaats in Deudesfeld in de Vulkaaneifel. Is een camperplaats van 8 campers er stonden er al 3. Leuk
plekkie nog uitgezocht. Ook hier is stroom €0,50 per kw/u. Staan op plekje 3 dus stekker in 3 en net als gisteren had onze voorganger niet alles verbruikt. Dus weer € 1,– erbij gedaan kunnen we vooruit. Zonder stroom gaat goed maar met stroom is toch eerlijk gezegd fijner. Op het bord staat een wandelroute van 4.5 km te beginnen bij de kerk in het dorp. Dat gaan we doen. Bergschoenen aangetrokken en aan de wandel. Leuk tochtje vanuit het dorp de bossen in over paden tussen de weilanden loop je uit eindelijk in een grote bocht om het dorp heen. Mooie wandeling goed de rode pijlen volgen. Voor de natuurliefhebbers vlakbij de camperplaats staat een hoog zit. Bij schemer kan je daar wild gaan spotten. Hebben zelf een ree door het mais zien gaan.
Coördinaten van de camperplaats N50.10085 E6.72918 (staat ook in ACSI boek en op Campercontact App) Eindstand 50075 vandaag 122km gereden

Dag 21 vrijdag 18 september
Vandaag naar ons laatste stop voor dat we huiswaarts keren. Gaan naar camping zum Jone Bur in Monschau willen daar voor 13.00 uur zijn omdat ze pauze hebben van 13-15.00 uur. Op de camperplaats nog het vuilwater weglaten lopen. Daarna richting Monschau. Wederom een hele mooi tocht door de vulkaaneifel flinke stijgingen en dalingen gehad leuke haarspeldbochten. Moesten nog afbakbroodjes kopen omdat er op de camping geen broodjesservice aanwezig is. Zag een Delhaize daarheen gegaan. Verrek dat is toch een Belgische winkel.
Inderdaad, we rijden langs de Duits/Belgische grens af. Waren om 12.15 op de camping hadden we gereserveerd (maar goed ook want voor me kreeg eentje te horen dat er geen plaats meer was). Plaatsje aangewezen dicht bij toiletgebouw en gekeken waar we konden uit eten. IVM corona hadden ze het restaurant op de camping gesloten uit ondersteuning voor de restaurants in het dorp. Even in het dorp weten kijken zagen we het Eifeler Kebabhaus. Besloten dat we vanavond Kebab eten.
Coördinaten van de camping N50.56703 E6.26717 (staat in ACSI boek en ook op Campercontact App) Eindstand 50173 vandaag 98km gereden

Dag 22 zaterdag 19 september
Oei de laatste echte vakantie dag. Gaan vandaag naar Monschau het dorpje bezoeken. Werden wakker en wederom blauwe lucht. Ondanks Covid-19 hebben we door het goede weer die we gehad hebben tijdens de 3 weken een fijne vakantie gehad. Zijn rond 11.00 uur op de fiets gegaan en naar Monschau gereden. Is een goed te rijden weg heen langzaam dalend naar beneden. Bij rotonde 3 afslag naar de Mosterdmolen. Daar even aangegaan maar dat is niks bijzonders. Met de fietsen het oude stadje ingereden en fietsen schuin voor toeristenbureau gestald. Wandelroute gehaald en lekker aan de wandel door het dorpje. Op een groot plein stond een grote hal met daarin een glasblazerij modelbouw zandsculpturen en nog meer. Is wel leuk om te doen. Daarna klein restaurantje ingegaan en heerlijk gegeten. Via de Vennbahn. Is een fietsroute vanuit Aachen naar Luxemburg. Hele mooie fietsroute mooi plat met lichte stijging. Hebben we 9 km gefietst en toen zagen we het bordje van ons dorp staan daarna toe gereden. Fout dus hadden eigenlijk nog 4 km verder moeten rijden waren dan dalend naar onze camping gegaan nu hadden we de daling te vroeg en moesten 2 km berg op.
Ondersteuning hoog versnelling laag en dan ging het wel. Hebben een mooie afsluiting van onze vakantie gehad

Dag 23 zondag 20 september
Afsluiting van onze vakantie moeten voor 12.00 uur van de camping zijn. Hebben een hele mooie campervakantie gehad ondanks het Corona gebeuren. Natuurlijk hebben we ontzettend veel geluk gehad met het weer. 3 dagen wat minder maar de rest zonnig en temperaturen tussen de 23 en 30 graden. Tom-tom ingesteld op het huisadres.
Eindstand 50297 vandaag 124km gereden
Totaal aantal km gereden tijdens de vakantie 2647 km