Reisverslag camperreis 2019 Frankrijk

Reisverslag camperreis 2019 Frankrijk

 

 

Dit jaar was ons en Harrie’s jubileum jaar. 10 jarig bestaan van camperverhuur Venlo. Wij hebben vanaf het bestaan ieder jaar een camper gehuurd bij camperverhuur Venlo. Dit jaar zijn we op pad gegaan met Dethleff T6717 bouwjaar 2017 met een zonnepaneel. Bij deze camper had je een enorme opbergruimte in de camper en een grote koelkast met ruim diepvriesvakje. Vanaf dag 1 rijden we via tomtom tol en snelwegen vermijden.

 

Dag 1 zaterdag 31 augustus 2019                                       beginstand 35335km

Dit jaar gaan we niet via België/Luxemburg maar via Duitsland naar Frankrijk. Rijden naar een camperplaats in Fischbach tegenover een kopermijn die we gaan bezoeken en blijven daar overnachten . Daar aangekomen hebben we een kaartje gekocht voor de kopermijn. Je moet wel vanuit de kassa 500 meter de berg omhoog. Leuke rondleiding was de moeite waard. Het weer is vandaag fantastisch geweest 30 graden. ’s Avonds is de temp naar 19 graden gegaan. Heerlijke rustige camperplek staan helemaal alleen.

Coördinaten van de camperplaats N49.75434 E7.38225 (staat ook in ACSI boek en op Campercontact App) vandaag hebben we 397km gereden (normaal 120 korter maar had verkeerde coördinaten ingevoerd)

Dag 2 zondag 1 september 2019                                    beginstand 35732

Tomtom ingesteld naar Camping in Colmar (F) via Zweibrücken (D).

Heerlijk op onze dooie gemak door Duitsland getoerd via de binnenwegen mooie tocht. Voor de zekerheid in Duitsland getankt want de diesel is goedkoper in Duitsland € 1,23/l. Zo’n 30 km voor Colmar (Orschwiller in Kintzheim) geluncht op een mooie parkeerplaats waar auto, campers en personenauto’s met aanhangers en vrachtwagens ieder zijn eigen plaats hadden. Kregen de ooievaren op bezoek 6 stuks. Denk dat het tamme waren maar toch leuk. Hele mooie parkeerplaats langs de autoweg plekken apart voor auto’s campers caravans en vrachtwagens. Is bij Orschwiller in Kintzheim. Vandaar uit naar Camping de LÍll. Voor de Acsi kaart houders waren beperkte plekken voor de campers. 9 in het totaal. Als je een plek wou uitzoeken op de

camping moest je het volle pond betalen. Geen ruime plek maar je kan er goed staan luifel volledig uit en dat is je plaats.

Camping de I’ll – Colmar coördinaten N48.08095 E7.38658 (staat in Acsi boekje) vandaag 292 km gereden.

 

Dag 3 maandag 2 september 2019

Zijn vandaag met de fiets naar Colmar gegaan. Vanuit de camping de brug over fietspaden tot aan het centrum van Colmar. Naar bureau du Tourist gegaan daar wandelroute gekregen van 6,1 km. Vanuit het toeristenbureau staan pijlen op de stoep en weg die je moet volgen. Hebben mooie wandeltocht gehad oude gebouwen en musea gezien.

 

 

Dag 4 dinsdag 3 september 2019                               beginstand 36024

Vandaag een leuke tocht voor de boeg naar camperplaats in Maisod bij een meer. Tomtom ingesteld naar camperplaats in Maisod via Pontalier zodat we dan mooi binnendoor rijden. Hele mooie tocht door de Haut Jura. Hebben 3 tussenstops gemaakt. Een tussenstop in Sancey was een camperplaats voor 2 campers heel mooie plaats heb ik gemeld bij NKC want die stond er nog niet in. Waren rond 15.30 op de camperplaats.

Grote camper parkeerplaats verhard. Geen voorzieningen maar je moet wel € 6,– betalen. Moet bij de jachthaven uit de automaat een kaartje trekken. Daar kan je ook water bij tanken en vuilwater lozen chemische ook. Is zo’n 400 m van camperplaats af. Mooi meer is een strandje bij en kan je lekker zwemmen. Coördinaten N46.46616 E5.69082                                                                 vandaag 284 km gereden

 

 

Meer in Maisod                             uitzicht vanuit camper in La Rochette (visvijver)

 

 

Dag 5 woensdag 4 september 2019                  Beginstand 36308km

Vandaag rijden we naar La Rochette ook een camperplaats. Deze keer echt binnen door. Dwars door de bergen en dalen. Zeer mooie rit. Zouden in Chambery naar place du Elepahnt gaan. Zou de moeite waard zijn volgens de boekwerken. Het is midden in de stad en je kunt je camper niet parkeren aldaar. Verder door gereden naar de camperplaats. Een hele mooie plek om te staan maar dan is het wel leuk dat andere camperaars er ook rekening mee houden. Even file parkeren om tussen 2 campers te parkeren maar dan sta je ook mooi met uitzicht op het meertje. Wel geluidsoverlast van de doorgaande weg maar je moet niet klagen. Camperplaats voor niets met toilet en water.

Coördinaten N45.45191 E6.10107 (staat ook in Acsi boekje)       vandaag 163km gereden

 

 

Dag 6 donderdag 5 september 2019                Beginstand 36471

Blijven vannacht overnachten boven op een col. Tomtom ingesteld naar de Col du Lautaret wel via Vaulnaveys le Haut wederom een hele mooie tocht door de bergen. Rond 14.00 uur waren we op de Col du Lauteret. Naar de camperplaats gereden moet wel uitkijken voor de gaten aldaar op de camperplaats. Mooi plekje uitgezocht en daarna de wandelschoenen aangedaan. Ideale plek voor de echte wandelaars. Het koelde wel flink af rond het vriespunt hebben zelfs de kachel in de camper aangedaan.

Coördinaten N45.03330 E6.40686 (staat ook in Acsi boekje)                  vandaag 129 km gereden

 

Col du Lautaret

 

 

Dag 7 vrijdag 6 september 2019                       Beginstand 36600

’s Morgens was het 2 graden en er was vannacht sneeuw op de toppen van de berg gevallen. Gaan vandaag een fort bezoeken, fort Queyras en gaan daar vlak in de buurt overnachten in Ville Vieille maar ook gaan we een colletje doen col D’Izoard. Rijden via de D902 richting Cervieres daarna D902 volgen naar col D’Izoard. Wederom een mooie tocht met veel haarspel bochten en steil omhoog en ook naar onder. Daarna naar het fort gegaan. Bergschoenen aangedaan want het was een flinke klim naar het chateau. €10, per persoon betaald en het oude kasteel ingegaan. Ze hebben de zalen leeg gehaald dat is jammer denk dat het seizoen ten einde was en dat ze het gros al op geruimd hadden. Maar al bij al toch wel een leuke bezichtiging. De camperplek die ik had uitgezocht niet kunnen vinden en omdat het maar een uurtje rijden was naar de volgende stop zijn we doorgereden naar Camping Roustou in Prunieres. Een hele mooie camping met zwembad strandje restaurant. Blijven we 2 dagen staan.

Coördinaten N44.52446 E6.34091 (staat ook in Acsi boekje)  vandaag 126km gereden

Dag 8 zaterdag 7 september 2019

Een luier dag. Heerlijk weer rond de 29 graden maar wel een stevige wind.

 


Col D’Izoard

Panorama foto bij camping Roustou in Prunieres

 

 

Dag 9 zondag 8 september 2019          beginstand 36726km

Vandaag rijden we naar een camperplaats in Saturn les apt maar rijden via Foralquier. Lekker rustig relaxte mooie tocht.Onderweg nog een stop gemaakt om een rotsformatie te bekijken (Bijzondere rotsen van

Les Mées) In Foralquier aangekomen een parkeerplek gezocht. Net buiten het dorp een groot stuk gras waar meer auto’s stonden de camper neergezet. Foralauier is een oud dorpje zijn via een steile oude Romeinse pad naar boven gegaan waar een citadel stond (kapelletje) Mooi om te zien en mooi uitzicht.

Vandaar uit zijn we naar de camperplaats gereden. Je staat op een mix parkeerplaats. Zorg dat je optijd komt voor een plaats want er parkeren ook personenauto’s. Er is een toiletgebouw bij met wastafel en kraantje onder de wastafel voor eventueel schoonwater bij te vullen. In het dorpje staat een kerk en vandaar uit kan je via oude smalle weggetjes naar boven wandelen waar een ruïne is en een stukje verder een klooster.

Coördinaten N43.94530 E5.38588 (staat ook in Acsi boekje).              vandaag 171km gereden

la légende des pénitents des Mées                                           camperplaats Saturn les Apt


Dag 10 maandag 9 september 2019        
beginstand 36897

Vandaag rijden we naar een camperplaats aan de Middelandse zee. Maar eerst rijden we naar de Oker groeve van Bruoux (de moeite waard). Daarna zijn we ook nog naar Fontvieille gereden. Daar hebben we even bureau de Tourist aangedaan. Eigenlijk veel te veel te doen. Wij hebben besloten om naar een oude abdij te rijden en die te bezichtigen. Was een oude abdij die ze al gedeeltelijk gerestaureerd hadden ook dit was interessant. Als we ooit nog in Fontevieille komen daar naar de camperplaats en vandaar uit gaan wandelen naar historisch en oud romeinse dingen. Nu rijden we naar Port Saint Louis du Rhone naar plage du Napoleon. We zagen dat op het strand campers stonden. Het is afgezet hoever je kunt/mag gaan. Zoals andere campers tot aan de palen gereden en neergezet. Machtig mooi uitzicht op de Middellandse zee. Het zou gaan regenen dus hebben we toch maar op de verharde camperplaats voor het strand gezet. Achter de camper had je uitzicht over de camarque (zoutvlakte) met de verrekijker zag je honderden flamingo’s staan. Coördinaten N43.35364 E4.87882 (Staat ook op campercontact app)                                                                                                                                            vandaag 148 km gereden

 

Okergroeve van Bruoux                                            Op het strand in Port Saint Louis du Rhone

 

Dag 11 dinsdag 10 september 2019     beginstand 37045 km

Vannacht wakker geworden van de harde regen en onweer. Toch blij dat ik niet op het strand sta. Gaan vandaag naar de andere kant van het Nationale park Camargue naar camping Clos du Rhone in Port Saint Louis du Rhone. Zouden via de binnenlanden gaan maar dan moet je een pontje pakken. Had ik met deze wind geen zin in dus aar een ommetje gemaakt. Waren lekker optijd op de camping een grote plaats. Een mooie camping (zwembaden spa en nog veel meer). Hebben de fietsen eraf gehaald en naar het stadje gereden. Je ziet overal grote camperplaatsen kosten gemiddeld 13 of 14 euro. Toeristisch oud dorpje. Het is september en veel winkels zijn dicht ik heb het idee dat als het hoogseizoen is je over de koppen kunt lopen. Net als gisteren kan je vanuit hier als je vogelliefhebber bent vogels spotten. Flamingo’s in overvloed.

Coördinaten N43.45004 E4.40174 (staat ook in Acsi boekje)         vandaag 90 km gereden

Dag 12 woensdag 11 september 2019     beginstand 37135

Omdat we vandaag een kleine rit hebben en we naar de druipsteen grot willen, rijden we door naar de camperplaats in Orgnac l’Aven. Is een camperplaats voor 6 wagens. Dus zorg dat je op tijd bent. Fietsen van het rek gehaald en naar de druipsteen grot van Orgnac L”Aven gegaan 2,5km fietsen. Worden rondleidingen in het Frans en in het Engels gegeven. Met het entree kaartje heb je toegang tot de grot en ook geldig het historisch museum. Hele mooie camperplaats tegenover een taverne en uitkijk op druivenveld.

Coördinaten N44.30404 E4.43237 (staat ook in Acsi boekje)             vandaag 128km gereden

 

Grot van Orgnac L’Aven                                   Wandeling vanuit parkeerplaats Lestong

Dag 13 donderdag 12 september 2019       beginstand 37263

Gaan vandaag wandelen in de bergen dus hebben vandaag maar een klein ritje voor de boeg. Tomtom ingesteld naar Berrias et Casteljau D252. Daar heb je 3 plekken van waaruit je kan starten. Doorgereden naar de D252 staat een bord dat de weg maar 2.5m breed is. De camper is 2.35 dus dat moet wel lukken en de

camper tomtom gaf verder niks aan. Rijden naar de eerste parkeerplaats “de Lestong” . Een leuke wandeling met mooie uitzichten vanuit de rotsen in de gorges. Wilde ook nog naar de andere 2 wandelplaatsen (Des Clairieres en L’Oars et le LiOn) maar konden daar de camper niet parkeren. Omdat het erg warm was vandaag niet naar de geplande camperplaats in Lablachere gegaan maar naar camping in Les Vans camping Lou Rouchetou die hadden een zwembad. Omdat het rustig was mochten we gaan staan waar we wilde.

Lekker onder een boom. Zijn mooie grote plaatsen . Hele leuke camping vandaar uit kan je ook kanoën in de rivier de Chassezac.

Coördinaten N44.41056 E4.17111 (staat ook in Acsi boekje)     vandaag 52km gereden

Dag 14 vrijdag 13 september 2019             beginstand 37315

Rijden vandaag eerst naar Vogue. Een leuk ritje. Naar chemin de Setris gegaan voor het kerkhof daar is een camperplek en kan je ook je camper lekker parkeren (N44.55163 E4.41308). Naar bureau de Tourist gegaan voor een wandeling rond en in het dorpje. Hele leuke en mooie wandeltocht van 4 km. Gaat de brug over en loopt achter het dorp langs naar wat leuke uitzicht puntjes en dan het dorp in via de achterkant van het chateau. In het dorpje veel restaurants kan je goed eten. Daarna naar camperplaats gereden in Villeneuve de Berg. Waren lekker op tijd op de camperplaats en mooi plekje in hoek uitgekozen. Tegen het eind van de middag was het af en aanrijden van campers. Is blijkbaar geliefd onder de camperaars.

Coördinaten N44.56223 E4.50381 (staat ook in Acsi boekje)            vandaag 56 km gereden


Vogue

Dag 15 zaterdag 14 september 2019      beginstand 37371 km

De bedoeling was om naar St Jean de Muzols camping le Castelet te rijden toen ik in het Acsi boekje keek bleek de dicht te gaan op 8 september dus iets anders uitzoeken. Omdat we morgen met een stoomtreintje mee willen een camperplaats in de buurt uitgezocht. Gaan naar de camperplaats in Tournon sur Rhone.

Kunnen 10 campers staan stonden er al 4. Wij konden mooi tussen 2 campers in de lengte richting staan stond de deur met ruimte ervoor voor te zitten vrij. Keken tegen een haag van bamboe aan. Zijn vandaar uit met de fiets naar het station van Saint Jean de Muzols gegaan. om te kijken hoe laat de stoomtrein morgen vertrekt. Bij het station is een hele grote parkeerplaats en wij zagen 2 campers staan. Ik heb bij de receptie bij het station gevraagd of je daar met je camper mocht staan en overnachten. Omdat er slagbomen bij stonden (stond wel open). Is geen probleem. Was een mooiere plek dan waar we stonden en direct bij het beginpunt voor morgen. Terug gefietst en de camper verplaatst naar de parkeerplaats voor het station.

Coördinaten N45.06780 E4.78500 (is camping Le Castelet dan nog 200m door rijden) vandaag 86 km gereden

Dag 16 zondag 15 september 2019      beginstand 37457

Klaargemaakt voor de rit met de stoomtrein. Rijden vanuit Gare de Tournon St. Jean tussen de bergen via viaducten en een tunnel naar Gare de Boucieu le Roi daar had je 10 min plas en rook pauze en daarna door naar Gare de Lamstre. Daar bleven we 3 uur kon je het dorpje in. Was niet veel te doen. Op het station werd de trein op een rondwissel door 3 personen omgedraaid. Daarna weer terug naar beginpunt. Waren op 17.00 uur weer op de parkeerplaats. Mooi tochtje geweest. Besloten om toch te gaan verkassen en naar een camping te gaan in Pelussin. Was een uurtje rijden. Aangereden mooi langs de Rhône gereden ook nog wat bergjes gehad. Daarna de Ardèche verlaten en de Loire ingereden. De weg naar de camping ging aardig omhoog met wat haarspeld bochten. Aangekomen op camping Sites & Paysages Bel Epoque du Pillat Coördinaten N45.41375 E4.69143            (staat ook in Acsi boekje) vandaag 55 km gereden


Dag 17 Maandag 16 september 2019

Blijven vandaag op camping Sites & Paysages Bel Epoque du Pillat. Een mooie camping met ruime en schone sanitair. Hebben lekker gezwommen in het zwembad. Hebben vandaag een relax dag. Was zoals alle dagen eigenlijk prachtig weer.

Dag 18 Dinsdag 17 september 2019       beginstand 37512 km

Rijden vandaag naar Jeurre gereden. Mooie rit langs de Rhône zijn daarna district de Jura in gegaan. Mooi door de bergen gekoetst. Rond 15.00 uur kwamen we op de camperplaats aan. Is een particuliere camperplaats. Wij waren de eerste en hebben de camper schuin achteraan op een bultje gezet. Stond mooi waterpas en staan lekker achter 2 bomen zodat we schaduw hebben. Ook vandaag was het weer schitterend weer en zo’n 30 graden. Zijn later nog 4 campers bijgekomen en die waren jaloers op ons mooi plekje.

’s Avonds rond 20.00 uur kwamen ze het staangeld ophalen 5 euro voor het staan 3 euro voor stroom. Coördinaten N46.36575 E5.70609 (staat ook in Acsi boekje)          vandaag 171 km gereden

Dag 19 woensdag 18 september 2019     beginstand 37683km

Ik had gisteren in het straatje waar we ingereden waren een baguette automaat zien staan dus vanmorgen uitproberen en voor 1 euro een baguette gekocht. Was goed te eten. Rond 10 uur aangereden en op onze dooie gemak richting Besançon. Weer een mooie rit door de Jura. In Besançon aangekomen achter in de file aangesloten was aardig druk. Op een gegeven moment moesten wij rechtsaf de berg omhoog. In zijn 2 ging ie gestaag maar de weg werd ook aardig smal. Gelukkig geen tegenliggers gehad. Op de camperplaats aangekomen gekeken waar we gingen staan. Er stond al een camper. Plaats voor het fort vlak langs de ingang met de neus naar voren voor het prachtige uitzicht. Hangjeugd komt daar hun jointje roken en muziek luisteren maar daar heb je geen last van. Politie zit gestationeerd in het fort Bregille en komt regelmatig langs. Zijn rond het fort gewandeld. Je kan ook naar beneden naar Besançon dat bewaren we voor een andere keer. We komen zeker nog een keer naar deze plaats. Geen voorzieningen maar wel mooi plek Coördinaten N47.23582 E6.04149 (staat op App campercontact)                                                                                                                                      vandaag 132 km gereden

Besançon


Dag 20 donderdag 19 september 2019
Beginstand 37815

Vandaag gaan we naar onze laatste camperplaats in Frankrijk in het Duits gedeelte. Rijden langs veel riviertjes en sloten/kanalen. Wederom heerlijk gereden. Je merkt nu wel dat je in een ander Frans gebied komt. De Elsas gaat naar de Duitse kant toe stijl van de huizen maar ook de namen van de dorpen. In Stundwiller aangekomen gekeken waar en hoe we de camper kwijt konden. Stond al 1 camper maar je moet uitkijken voor de laaghangende takken van de kastanje bomen. In het Acsi boekje staat dat er 5 campers konden staan maar dat gaat met al die takken echt niet lukken. In z’n achteruit tussen 2 bomen de camper gezet. Je staat wel tussen de fruitbomen (pruimen perziken appel en kastanjes) Alles was al van de bomen

 

behalve wat perziken en heel veel kastanjes Tegen de avond kwam de beheerster € 10,– innen. Je hebt elektra kunt water bijvullen vuil water lozen en de chemisch toilet lozen. Geen sanitair. Was weer een helder blauwe dag temp is wel gezakt naar 23 graden en de nachten worden koud.

Coördinaten N48.92267 E7.99215 (staat ook in Acsi boekje)       vandaag 320km gereden

Dag 21 vrijdag 20 september 2019      beginstand 38135

Einde van de vakantie komt er aan hebben het weekend nog voor de boeg. Gaan vandaag Duitsland in. Rijden eerst naar de Geierlay hangbrücke. Beginstuk door Frankrijk tot in Duitsland saai stuk allemaal akkerbouw mais. Daarna weer de bergen in fantastisch stuk tot aan Kaiserslautern . Door de stad heen gegaan en daarna weer fantastisch door de bergen (Naturpark Pfälzer Wald) in ons hoofd houden voor andere jaren. Onderweg nog koffie pauze en daarna naar de Hangbrug. Naar parkeerplaats P2 gestuurd € 3,– parkeergeld en via een mooi hike pad naar de brug gewandeld. Is de langste hangbrug van Europa. Er over heen en weer terug gegaan hele belevenis als je hoogtevrees hebt. Maar wel mooi. Nu naar de laatste stop van onze vakantie, een camping in Maria Laach aan een stuwmeer. We blijven 2 dagen staan op camping Laachersee. Een hele mooie camping gelegen aan een stuwmeer. Sanitair uitstekend. Je krijgt voor het douchen munten 1 per dag per persoon Eindstand 38383 vandaag 248 km gereden

Het pad naar de hangbrug           de Geierlay hangbrücke

Dag 22 zaterdag 21 september 2019

Vanuit de camping met de fiets rond het stuwmeer gereden mooi tochtje. Hebben ook het klooster van Maria Laach aangedaan. Mooi klooster om te bezoeken. Je hebt daar een expositie en je kunt daar van alles kopen van smeedkunstwerken beeldhouwwerken tot eigen gebrouwen bier door de kloosterlingen. Hebben gisterenavond en vanavond heerlijk in het blokhut restaurant gegeten. Aanrader.

Dag 23 zondag 22 september 2019     beginstand 38383 km

’s morgens nog broodjes gehaald en alles ingeruimd. Je moet voor 11.00 uur van de camping zijn. Vuilwater tank geloosd en naar Venlo gereden. Morgen de camper poetsen en terug brengen naar Harrie.

Vandaag hebben we 152 km gereden              Totaal aantal gereden km 3200 km