Reisverslag campervakantie Duitsland 2015

Reisverslag campervakantie Duitsland 2015

 

 

Dit jaar voor het zesde jaar op reis met een camper van camperverhuur-Venlo. Dit jaar hadden we de Dethleffs T6511 zijn nieuwe aanwinst wat groter en breder als vorig jaar en luxe uitgevoerd. Weer zeer tevreden

Dag 1 zaterdag 5 september beginstand 44880
Rijden vandaag richting de Edersee en gaan naar een camping gelegen aan de rand van natuurpark Kellerwald. Lekker rustig gereden met tussenstops en zijn rond 15.00 uur gearriveerd op Camping Asel-Süd in het plaatsje Edersee-Vöhl (gps N51.1818 E8.95566). Onderweg heeft het aardig geregend hopelijk is het morgen droog want we willen morgen gaan fietsen.
Eindstand 45173 hebben vandaag 293 km gereden

Dag 2 zondag 5 september
Vandaag was het bewolkt maar droog goed fietsweer de E-bikes gepakt en rondje Edersee. Naar de Edertal- stuwdam gereden bekend van de oorlogsfilm waar de Engelse de stuiterbommen op hebben laten vallen. Goede fietspaden mooie rit maar halverwege wel een hele steile klim moesten stuk omhoog lopen. ’s Avonds wordt het wel koud en dan is het toch iets te koud om buiten te zitten.


Dag 3 maandag 6 september
Gaan vandaag richt Harzgebergte. Vandaag vertrokken met regen wat tot een uur of twaalf duurde. Mooie route door bossen. Rond 12.00 werd het droog en reden we het harzgebergte in. Mooie wegen door de bossen en bergen. Om 12.45 uur waren we op de camperplaats gelegen Am Samson4 te St. Andreasberg (gps N51.71310 E10.51671). Camperplaats van 20 campers met stroom toiletgebouw staat zo’n 100 m verwijderd. Kosten € 15,– Je staat voor de zilvermijn “Grube am Samson en hebben daar een rondleiding gehad. Zonnetje begon te schijnen en zijn na de zilvermijnrondleiding nog even het dorp ingegaan.
Eindstand 45369 vandaag 196 km gereden.


Dag 4 dinsdag 8 september
Kort ritje vandaag gaan we naar Thale . Dag begon met miezer maar het klaarde snel op. Zijn in een ruk naar de camper overnachtings plaats gereden gelegen aan de Walther Rathenaustrasse in Thale (gps N51.74602 E11.02501 is tevens parkeerplaats voor de dagjesmensen naar de kabelbaan. Camper tegen bosrand op betonnen ondergrond staat mooi recht. Zijn vanuit de parkeerplaats naar de kabelbanen gegaan tickets voor 2 banen vo0r ons 2tjes 19 euro. Zijn eerst naar de hexentanzplatz gegaan. Daar boven wat rondgewandeld en van het uitzicht genoten. Met de kabelbaan terug en daarna met de stoeltjeslift naar Rosstrappe gegaan. Ook daar rondgewandeld en besloten heerlijk rustig terug te wandelen naar het dal. Mooi weer gehad en heerlijk genoten. Eindstand 45450 vandaag gereden 81km

Dag 5 woensdag 9 september
Vandaag gaan we met de stoomtrein mee. Tomtom ingesteld naar Muhlenthal 76 camperplaats Gastehaus familien Mann te Wernigerode (gps N 51.81656 E 10.81425) .Een hele mooie rit door de bossen berg op en af. Kosten voor camper €12 ,–en €2,50per persoon Kurbetrag betalen. Maar dan mag je gratis met de streekbus. Staan mooi lekker alleen. Stroom kost 0,50 kwh en douchen 0,50. Hebben de bus gepakt naar Wernigerrode en vandaar uit op de Hauptbahnhof met de Harzer Schmallspurbahn met een stoomtrein door de bergen naar Brocken gelegen op een hoogte van 1150m zorg dat je warm aangekleed bent want het is er koud er waait er altijd. Overdag temp is 20 graden ’s avonds koelt het af naar 13 graden te koud om buiten te zitten.
Eindstand 45485 vandaag gereden 35 km


Dag 6 donderdag 10 september
Hele heldere nacht geweest hemel vol sterren was wel afgekoelt naar 9 graden. Bestemming vandaag is camping Sennhütte op de Clausthalerstrasse 28 in Gosslar. Voordat we naar de camping gaan bezoeken we eerst de Rammelsbergmijnen een vallende onder Unesco werelderfgoed ligt zo’n 5 km voor de camping. Zijn daar met een treintje zo’n 600m de berg ingereden en aldaar het mijnwerkers “leven” mogen bekijken. De mijn is in 1988 buiten gebruik gesteld. Entree €13,– p/p maar wel de moeite waard. Naar de camping gereden even gezocht naar een recht plekje en heerlijk genoten van het zonnetje verder. Morgen gaan we het historische stadje Gosslar bezoeken.
Eindstand 45535 vandaag gereden 50 km gereden

Dag 7 vrijdag 11 september
Zijn vandaag op de fiets naar Gosslar gereden. Eerst naar Toeristen bureau. Hebben daar een stadswandelkaart aangeschaft en zijn door de oude stad gelopen. De huizen stammen allemaal rond 1600 schots en scheef. Mooi klein stadje. Daar wat gegeten en gedronken en waren weer rond 16.00 uur terug op de camping. Mooi weer gehad zo’n 22 graden maar zoals iedere avond koelt het ’s avonds weer af naar rond de 10 graden.

Dag 8 zaterdag 12 sept beginstand 45535
Op tijd opgestaan want gegaan vandaag naar een Slücht toe om te wandelen. Tom-tom ingesteld naar Mariëntal in Eisenach. Vertrokken met dichte mist maar in de loop van de ochtend trok die weg. Waren rond 12.00 uur op de plek van bestemming. Er was een parkeerplaats om de camper te parkeren maar stond aardig vol nog 1 plekje de camper geparkeerd en de wandelschoenen aan. Gaan naar de “Drachenslücht” leuke wandeling tussen de rotsen door konden goed wandelen over het aangelegde pad. Via een andere route teruggewandeld waren om
15.00 uur weer bij de camper. Volgende bestemming is camperplaats in het plaatsje Meiningen op Grossmutterswiese. Een grote parkeerplaats waar je achter in de hoek de camper mag plaatsen. Plek voor 5 campers. Zijn plaatsen voor kleine campers en de plek stond ons niet zo aan. De gemeente had een bord geplaats van een nieuwe camperparkeerplaats op de Rohrer strasse plek voor 6 campers. Daar naar toe. Kwamen uit bij freizeitzentrum Rohrer stirn bij een camping. Hebben niet naar de camperparkeerplaats gezocht maar hebben op de camping aldaar gestaan. Mooi camping zeer luxe sanitair echt een aanrader. (camperplaatsen waren onder aan de berg)
Eindstand 45775 vandaag gereden 240 km

Dag 9 zondag 13 sept beginstand 45775
Gaan vandaag naar Bayern Eschenbach an der Oberpfalz camping Russweiler. Stralende blauwe hemel en heerlijk gereden door mooie landschappen en bossen. Onderweg nog gestopt omdat ik reeen zag staan. Waren rond 14,00 op bestemming. Is een camping voor hoofdzakelijk seizoensplaatsen.Waren nog 2 plekjes camper gestald stroom aangesloten en zijn op advies van de beheerder naar het klooster Speinshartgefietst een paar km terug. Eerst naar Hexenplatz (touristencentrum ) Wat folders meegenomen en door naar het klooster. Zijn het Klosterkirche Maria Immaculata kerkje ingegaan en wouw je kijkt je ogen uit erg mooi. Vandaag lang buiten kunnen zitten was om 20.00 uur nog 20 graden
eindstand 45957 vandaag gereden 182 km gereden

Dag 10 maandag 14 september
Hebben vannacht lang naar de sterren staan te kijken geen restlicht dus heel mooi diverse vallende
sterren gezien. Vandaag rustig aan zijn gaan fietsen door de natuur. Hebben de dag afgesloten in het restaurant op de camping met een heerlijke rundersteak. ’s Morgens wat slechter weer maar ’s middags weer volop zon.

Dag 11 dinsdag 15 sept beginstand 45957
Afgerekend voor 2 dagen moesten we welgeteld €18 ,00. Voor 2 dagen. Gaan vandaag naar Bodemais naar de “Risslochwatervallen” De weg er naar toe is harstikke mooi (snelwegen vermeden) in Bodenmais naar I centrum gevraagd waar te parkeren. Konden naar de parkeerplaats op de Risslochweg maar of er plek was is twijfelachtig. Toch gedaan smal weggetje de bossen in naar parkeerplaats. Even passen en meten en de camper mooi kunnen parkeren. Bergschoenen aan en naar boven gewandeld. Mooie tocht hebben zo’n 2,5 uur gewandeld. Heb nog getwijfeld om daar te blijven staan maar ik wist niet of dat toegestaan was. Toch maar naar de boerderij camping in Offenberg gegaan gelegen aan de Kapfelberg 2 (een aanrader) mooie plaatsen wijds uitzicht. Vandaag wederom goed weer 23
Eindstand 46168 vandaag 211 km gereden

Dag 12 woensdag 16 sept beginstand 46168
Vandaag naar Zuid-oost Bayern tegen de Oostenrijkse grens aan bestemming Camping Mowenplatz aan de Chiemsee in het plaatsje Chieming. Waren daar om 13.30 waren nog 3 plaatsjes. Zijn achter op de camping gaan staan met uitzicht op het meer. Was wel 2 euro per dag duurder maar dat mag de pret niet drukken.
Vandaag 28 graden heerlijk geluierd en ben zelf gaan zwemmen in de Chiemsee. Blijven hier 2 dagen Eindstand 46327 vandaag 159km gereden.

Dag 13 donderdag 17 sept
Gaan vandaag rondje Chiemsee maken met de fiets. Heldere blauwe lucht 25 graden mooi fietsweer dus. De gehele tocht is 55 km. Halverwege bij Prien/Stock gestopt fietsen gestalt en met de boot naar het Herreninsel. Op het eiland staat het Schloss Herrenchiemsee een kasteel wat een replica moest worden van Versaille in Frankrijk. Ludwig II is er aan begonnen maar door geldgebrek niet afgebouwd. Zijn daarna naar het Fraueninsel gevaren daar licht een klooster en daarna weer terug naar Prien/Stock. Het was erg bewolkt geworden en ja het begon te regene dus de laaste 25 km hebben we regen gehad. De regenjassen lagen nog in de camper. Gelukkig hadden we in de fietstassen noodponcho’s. Al bij al toch een mooie dag geweest ondanks de regen op het einde.

Dag 14 vrijdag 18 sept beginstand 46327
Vandaag gaan we een bezoekje brengen aan het concentratiekamp Dachau. Het ritje daarna toe was mooi en rustig door de bossen. Rond 13.30 waren we aldaar aanwezig. Het is een enorm groot kamp maar niet zo indrukwekkend als Auswitsch-Birkenau . Vandaar uit naar camperplaats gereden in Schongeising adres Enterbrück 3. Leuk voor 1 nacht erg rustig kosten € 9,00 inclusief stroom toilet. Is een groot veld achter Eindstand 46487 vandaag 160km gereden

Dag 15 zaterdag 19 sept beginstand 46487
Vandaag een rit naar Garmisch Partenkirchen. Weer een mooie tocht door de bergen. Gaan vandaag wandelen door de Partnachklamm en moeten parkeren voor het Olympisch stadion. Aldaar aangekomen was het moeilijk om een parkeerplaats te vinden 2 euro 50 parkeergeld en wandelen naar de Klamm moesten wel 3euro50 entree betalen maar was een mooie wandeling tussen de rotsen door. Na een flinke wandeling omhoog en steile afdaling na 4 uurtjesweer terug. Gaan naar camping Erlebinis Zugspitse in Grainau. Een acsi camping voor de Zugspitze . De camperplaats is duurder dan de camping.
Eindstand 46602 vandaag gereden 115 km


Dag 16 zondag 20 sept beginstand 46602
Werden wakker van de regen Zou vandaag een regenachtige dag worden. Tomtom ingesteld naar Schwangau Munchenerstrasse naar camping Bahnwaldsee. Zijn zelfs door Oostenrijk gereden. Waren rond 12.15 uur daar. Camper voor de camping op de camperplaats neergezet. Het was ondertussen weer droog. Fietsen eraf gehaald en we zijn naar Hochscwangau gereden om kaartjes voor het kasteel voor morgen te kopen. Er kwamen zelf blauw stukken tussen de wolken door. Naar Hoch-Schwangau fietsen is 10 km over fietspaden. Aangekomen bij ticketcentrum kregen we te horen dat je morgen de kaarten voor morgen kunt kopen niet nu. Je ziet het kasteel Neuschwanstein mooi in de bergen liggen en kasteel Hohenschwangau ligt er tegenover. Leuk klein stadje. Terug gefiets en nog lekker buiten gezeten. ’s Avonds koelde het weer flink af te koud om buiten te zitten.
Eindstand 46664 vandaag gereden 62 km

Dag 17 maandag 21 sept
Zijn rond 10.00 uur naar Hoch Schwangau gefiets. Zonnetje kwam er door en de lucht werd blauw. Naar het ticket bureau gegaan voor tickets voor Schloss Neuschwanstein en Hohen Schwangau.Stond een rij van jewelste. Toen ik aan de beurt was kon ik combi ticket kopen met korting voor 42 euro. Konden op 13.00 uur in Hohen schwangau en om 15.00 uur in Schloss Neuschanstein. Naar boven gewandeld voor het eerste kasteeltje waren daar om 11.45 uur lekker in het zonnetje gewacht. Rondleiding gehad was erg mooi. Dit kasteel was nog echt bewoont geweest. Daarna na beneden gewandeld wat gegeten en met de bus naar boven naar het ander kasteel. Dit was net als het kasteel in Chiemsee van Ludwig II ook niet afgebouwd ivm geldgebrek. 16 zalen waren af en die hebben we ook gezien. Ook erg mooi hebben een wonderschone dag gehad hemelsblauwe lucht en zo’n 20 graden en hebben moeten lachen van al die Japanners met hun selfiecamara’s.

Dag 18 dinsdag 22 sept beginstand 46664
Vandaag gaan we omdat we het zo leuk vinden nog een klamm bezoeken. Gaan vandaag naar de Breitnachklamm in Oberstdorf. Ook weer een erg mooie kloof om doorheen te wandelen alleen was het vandaag erg druk en het pad is erg smal dus veel op onthoud. Zijn na de klamm buitenom terug gelopen. Was een aardige klim maar wederom erg mooi. Vandaar uit via wat umleitungen naar camperplaats in Scheidegg gegaan adres am Hsmmerweiher 1. Hele mooie camperplaats je moet betalen bij het Kurhaus. Maar daar was niemand. Volgens mensen die er al stonden zouden ze langs komen. Vanaf 17.30 uur is het gaan regenen tot de volgende morgen toe en hard ook met veel wind.
Eindstand 46815 vandaag gereden 151 km

Dag 19 woensdag 23 sept beginstand 46815
De eerste nacht van de vakantie dat ik niet zo fijn heb geslapen. Denk dat het door het noodweer komt dat de hele nacht door heeft geduurt. ’s Morgens nog naar het Kurhaus gegaan kijken of daar iemand was nog steeds niet dus deze keer met gebruik van stroom en toilet niets kunnen betalen. Vandaag gaan we naar de Titisee. Was wel weer een mooie tocht zijn langs de Bodensee gereden. Rijden naar de camping in Hinterzarten camping Bankenhof. Waren daar om 12.30 pauze hebben plek uitgezocht en om 14.00 uur ingechecked. Weer was nog steeds niet om over naar huis te schrijven. Maar we hebben niks te klagen gehad hebben in onze vakantie nog alles kunnen doen wat we gepland. Morgen zijn de voorspellingen weer goed. Bewolkt maar wel droog en zo’n15 graden. Blijven hier 2 dagen
Eindstand 46989 vandaag gereden 174 km


Dag 20 donderdag 24 sept
Lekker rustig aangedaan gaan vandaag rondje Titisee doen. Was goed weer naar het dorpje gefiets veel touristen. Het rondje Titisee was dus zo gedaan zijn wat verder gegaan op gegeven moment gingen we toch stiekum klimmen. Na een half uurtje klimmen hebben we toch maar besloten om niet verder te gaan. Terug naar het dorpje, fietsen daar gestalt en daar wat Terug gegaan naar de camping lekker rustig gedaan.
Dag 21 vrijdag 25 sept beginstand 46989
Bedoeling was dat we de Schwarzwalderhochstrasse van het begin zouden nemen. Tom tom ingesteld en we kwamen er eigenlijk te laat achter dat we niet via de hochstrasse gingen. Hebben toen tom tom uitgezet en Freudestad aangehouden. Vanaf daar hebben we de B500 gereden de hochstrasse. Harstikke mooie rit.
Afgereden tot Baden Baden en daarna tom tom weer aangezet naar Bacharach. Wel wat files gehad maar waren om 16.30 op de camping. Voor de camping heb je een camperplaats met stroom voor 10,50 maar erg smalle plaatsen. Besloten om op de camping te gaan staan plaatsen van 8 bij 9 uitgezocht. All-inn 16 euro. staan mooi eigenaar een Nederlander vandaag weer een droge dag gehad op de camping was het nog 20 graden. Lekker gaan uit eten aldaar. Blijven hier 2 dagen
Eindstand 47410 vandaag 421 km gereden

Dag 22 zaterdag 26 sept
Gaan vandaag fietsen langs de Rijn. Even Bacharach in gegaan naar het Toeristenbureau voor een fietsroute was niet nodig gewoon langs de Rijn fietsen 1e pont pakken naar de overkant dan 2 pontjes verder weer oversteken en terug. Zo gezegd zo gedaan leuke route langs de Rijn lang de Loreley. Route was 54 km. ’s- Avonds weer op de camping in het restaurant gegeten en ja morgen weer naar huis.


Dag 23 zondag 27 sept beginstand 47410km
De laatste dag van de vakantie de terugreis naar huis rustig aan gedaan om 10.00 uur aangereden naar Blerick. Eindstand 47635km vandaag gereden 225 km
Dag 24 maandag 28 sept beginstand 47635km
De camper gewassen en gepoetst en waar teruggebracht naar Camperverhuur Venlo op de Weselseweg. Eindstand 47645 vandaag gereden 10 km
Totaal aantal km deze vakantie gereden 2765 km