Reisverslag campervakantie Frankrijk 2018 (Bretagne)

Reisverslag campervakantie Frankrijk 2018 (Bretagne)

 

 

Dit jaar hebben we bij camperverhuur Venlo de nieuwe aanwinst gehuurd. We zijn op pad gegaan met de Dethleff T6757 bouwjaar 2018. Wat ons aan deze camper opviel was de enorme opbergruimte in de camper en de zeer grote koelkast. Ideaal

 

Dag 1 zaterdag 25 augustus Beginstand 12174

Zijn om 07.00 uur aangereden vanuit Blerick en gaan naar Versailles. Willen daar naar de camping gaan en morgen met de fiets naar kasteel Versailles. Op onze dooie gemak met diverse stops, waaronder ook in Canal de Saubt-Quentin (F) waar een Amerikaans oorlogsmonument stond, naar onze bestemming gereden Camping Hutopia in Versailles. Voor het eerst sinds jaren krijgen we te horen dat de camping volgeboekt is. Alternatief gezocht en zijn naar een camping in Rambouillet gereden. Helaas was die camping te ver weg voor een fietstocht naar kasteel Versailles.

Camping gelegen in Rambouillet N48.62631 E1.84402 2 dagen kosten €57,80 ACSI korting geld niet Eindstand 12750          gereden 566

Oorlogmonument Canal de Saubt-Quentin                     Chateau Rambouillet

 

Dag 2 zondag 26 augustus

Fietsen van het rek gehaald. In plaats van Versailles zijn we naar het Chateau in Rambouillet gegaan en hebben eerst in de immens grote tuin van het chateau rond gefietst . Daarna het chateau ingegaan intree € 9 per persoon. Leuk om te zien maar niets bijzonders.

 

Dag 3 maandag 27 augustus

Rijden vandaag naar de camperplaats in Ferriére aux Étangs. Vannacht en tot 09.30 regen gehad daarna droog. Hadden de tomtom ingesteld geen snelwegen en geen tolwegen korte route naar de camperplek. Mooie tocht via de binnenlanden. Erg mooi door de natuur en de oude plaatselijke dorpen. Onderweg kwamen we nog een ruïne van een chateau waar Napoleon ooit in vertoeft had tegen. Kwamen rond 15.30 uur aan op een mooie camperplaats was vroeger een camping geweest. Mooie plekken heerlijk de stoelen en tafel uitgestald en heerlijk van het zonnetje genoten.

Camperplaats gelegen Ferriére aux Etangs N48.65925 W0.51707 gratis. Eindstand 13000 gereden 260km

Het kasteel (ruine) van La Ferté-Vidame                              Een van de vele tussenstops met de camper

 

Dag 4 dinsdag 28 augustus

Hoeven vandaag niet zoveel te rijden. Rustig ontbeten en rond 10.30 aangereden. Mooie rit door de natuur gaan naar Bretagne . Deze keer geen bergen maar glooiingen. Bij de kust aangekomen zagen we in de verte fort St Michel liggen. Door gereden naar Cancale naar camping municipal point de Grouin. Het is een terrassen camping. Stralende blauwe lucht vandaag. Vanuit de camping schitterende wandelroutes via smalle rotspaden langs de hele kust. Je kunt ook meteen met de trap naar beneden naar een leuk zandstrand om te zwemmen. Ook daar heb je eb en vloed. Bij vloed is het stand ondergelopen.

Camping Municipal point de Grouin Cancale N48.70407 W1.84814 €25,95 geen ACSI camping Eindstand 13128 gereden 126km

Uitzicht vanuit camping de Grouin Cancale

 

Dag 5 woensdag 29 augustus

Vannacht heeft het geregend maar bij het opstaan was het weer droog wel bewolkt. Rustig gedaan hebben een leuk ritje voor de boeg langs de kust naar de volgende camping. Gaan richting St Malo via de D201 mooi rit gedeelte langs de kust door St. Malo gegaan. Als je de stad met de camper wilt bezoeken moet je voor de oude stad je camper parkeren en dan is het nog een stuk lopen. Bij de oude binnenstad heb je geen of amper gelegenheid om je camper te parkeren. Dus zijn we langs de oude stad afgereden. Via de kustweg D 786 naar de camping Panorama Rohou. Door een smal straatje kwamen we voor een gesloten slagboom. Waren er om 15.20. Hing bordje gesloten van 12.30-16.30 . Gebeld kregen iemand aan de lijn gaf ons de code van de slagboom zoek maar een plekje uit. Hebben een leuk plekje uitgezocht. Vanuit de camping heb je een mooi uitzicht op het eiland Brehat waar we morgen naar toe willen gaan.

Eindstand 13301 gereden 173km

Camping Panorama Rohou, Ploubazlanec N48.81889 W3.01611 €41,60 geen ACSI camping 2 dagen

 

Dag 6 donderdag 30 augustus

Gaan vandaag naar het eiland Brehat de boot vertrekt om 09.30. Hebben de fietsen mee genomen omdat het eiland toch redelijk groot is. Naar het ticketbureau gegaan 2 retourtjes met fiets afrekenen € 52,60 10,30 p/p en voor de fietsen 16 per fiets. 10 minuutjes met de boot en het eiland op. Je hebt een zuid gedeelte en een noord gedeelte is met een bruggetje aan elkaar verbonden. We hebben een kaartje van het eiland meegekregen daar staan wat punten op die het bezichtigen waard zijn. Hebben zo’n 4 uur daar rondgezworven. Op het eiland zijn diverse winkels en restaurants aanwezig zelfs een ambachtelijke bakker die bakt in een houtoven. Wat wel apart is als je aankomt je vlak bij het centrum afmeert maar zo’n 5 uur later als je weer terug wil is het eb geworden moet je zo’n 1,5 km verder om weer op de boot te komen.

Traditioneel broodbakken op het eiland                         Kustlijn van het eiland Brehat

 

Dag 7 vrijdag 31 augustus

Camperdeur open stralende blauwe hemel. Hebben op onze gemak alles ingepakt gegeten en zijn daarna aangereden. Onze tussenstop voor de camperplaats in Cleder is Cotes Rose. Hele mooie rit via D789 naar de D786 moet je over riviermondingen. Alle bootjes liggen droog ivm eb. Naar Lannion gereden zo naar Perros Guirec, via de D788, waar de Cote Rose begint. Even aldaar gestopt voor een koffiepauze en stukje doorgereden naar Ploumanach daar is bij de camping een grote parkeerplaats voor campers kosten € 6,– camper daar geparkeerd en vanuit de parkeerplaats de wandelpaden opgegaan die naar de rotskust lopen. In gestapt en D788 aangehouden via Trégastel naar Trébeurden. Onderweg gestopt stoelen op het strand gezet en heerlijk gepicknickt. Via D65 wee richting Lannion en daarna naar Cleder naar de camperplaats.

Mooie plek kunt zo vanuit de camperplaats duinpad aflopen sta je op het strand.

Eindstand 13457 gereden 156 km

Aire Camping-Car Park Cléder, Le Poulennou N48.69236, W4.12060 €11,50 Cote granit Rose Perros-Guirec

 

Dag 8 zaterdag 1 september

Vandaag gaan we naar chateau Kerjean. Je moet wel de openingstijden in de gaten houden want vanaf 1 september is de openingstijd 14.00 in plaats van 10.00 hoofdseizoen. Het kasteel lag maar 19 km van de camperplaats af dus we waren er zo. Entree € 7,– p/p betaald. Het is een gedeeltelijk gerestaureerd kasteel. Bezit van de Franse overheid. Daarna richting de camperplaats gereden in Coray. Mooie route.

Is een particulier terrein kunnen 6 campers op afgeschermde plekken + stroom en water. S’nachts hebben we naar de sterrenhemel gekeken omdat daar geen restlicht was (pikkedonker) Mooie camperplaats Eindstand 13553 gereden 96 km

Camperplaats in Coray N48.07514 W3.86810 kosten €10,–

Chateau Kerjean                                                                      Camperplaats in Coray

 

Dag 9 zondag 2 september

Vandaag gaan we naar Concarneau. Waren om 12.00 uur op de camping plekje uitgezocht. Fietsen eraf gehaald en naar het oude gedeelte van Concarneau gegaan. Is een oude vestigingsstad met maar 1 straat van ongeveer 1 km lengte staat helemaal vol met winkeltjes. Aldaar over de vestigingsmuur gelopen.

Vandaag doen we het lekker rustig aan zijn naar het zwembad gegaan vanuit het zwembad kijk je over de Atlantische oceaan uit. Ook vandaag was het prachtig weer, heerlijk van het zonnetje genoten

Eindstand 13582 gereden 29 km

Camping Les Sable Blancs in Concarneau N47.88193 W3.92852 € 15, — per nacht                                                            De Oude Vestigingsstad Concarneau                                                  Het zwembad met uitzicht op de oceaan ‘s-avonds

Dag 10 maandag 3 september

 

Gaan vandaag de megalieten van Carnac bekijken. Gedeelte binnendoor en een gedeelte over de N165. 10 km voor Carnac file politie met toeters en bellen voorbij en achter ons wordt de weg afgesloten.

Kwamen langzaam op gang via een smal weggetje geleid en aangekomen bij de megalieten van Carnac. De stenen liggen langs de D196 over een lengte van zo’n 8 km. Is wel apart zo’n rijen stenen achter elkaar.

Rijden naar Elven camperplaats. Mooi camperplaats op het gras gedeelte zo’n plek voor 20 campers al ze fatsoenlijk worden geplaatst en daarvoor een geteerde plek voor zo’n 5 campers. Toiletruimte met daarin 2 nette toiletten, urinoirs en invalide toilet. Ook nog 2 kranen met spoelbakken.

Eindstand 13750 gereden 168 km

Camperplaats Elven N 47.73876 W2.58134 gratis                                                    De megalieten van Carnac La Roche-Bernard

 

Dag 11 dinsdag 4 september

Gaan naar le Roche Bernard een klein oud stadje. Is vanuit Elven 24 km mooi binnendoor gereden.

Naar het stadje gegaan office de tourist voor een wandelroute in het stadje en kaart van het arrondissement gehaald. Heerlijk daar rondgewandeld in het oude stadje en langs de jachthaven. Van daar uit gaan we naar een camping op het schiereiland van Guérande alom bekend van de zoute moerassen.

Eindstand 13816 gereden 66 km

Camping La Fontaine in Guérande N47.34908 W2.43417 kosten € 13,– per nacht

 

Dag 12 woensdag 5 september

Fietsen van de camper gehaald en naar het historische binnenstadje Guérande gegaan. Konden achter vanuit de camping via een zandweg en verder een rustige weg daar naar toe. Is een vestigingsstadje helemaal omringd door een muur. Er was markt lekker druk en gezellig daar rondgelopen. Daarna zijn we naar het zoutwinningsgebied gereden. Loopt een weg dwars door het gebied. Je ziet allemaal vierkanten waar wat water instaat dat zal moeten verdampen denken we zodat er zout vrij komt. Er liggen ook grote bergen met zout op die plekken. Het weer was wat minder dan gisteren bewolkt en winderig maar lekker om te fietsen.

Vestigingstad Guérande                                           Marais Salants de Guérande

 

Dag 13 donderdag 6 september

Vandaag gaan we een stukje rijden. Lekker binnen door geen grote wegen. Onderweg op 2 mooie parkeerplekken gestopt voor eten en drinken. In een stadje nog gestopt bij bureau de tourisme de kaart van de regio gevraagd en inlichtingen over het moerasgebied waar we morgen willen gaan doorbrengen. Daarna door naar de camping waren daar om 16.00 uur . Wederom een mooie dag geweest

Eindstand 14023 gereden 207 km

Camping La Venise Verte in Coulon N46.31504 W0.60925 kost € 17,– per nacht

 

Dag 14 vrijdag 7 september

Hebben de fietsen gepakt het was weer een wonder schone dag. Op de camping hebben we een kaartje gekregen met diverse fietsroute’s. Wij pakken route 9 die is 23 km door het moeras gebied. De route is aangeduid met blauwe borden staan waar een 9 op staat. De route liep door het moeras en mooie

weggetjes werkelijk prachtig. Halverwege besloten we om de route aan te passen route 7 doorkruiste onze route en kwam later uit waar we gestart waren. We hebben in het totaal 51 km gefietst. Dit is voor iedereen een aanrader. Fietsen door de natuur diverse vogels gezien waaronder een ijsvogeltje. Tot 22 uur buiten gezeten.

Marais Poitevin

 

Dag 15 zaterdag 8 september

Vandaag rijden we naar camperplaats Martizay. Was weer een mooie tocht binnendoor. Onderweg een plekje gezocht om te lunchen kwamen een monument tegen daarachter was een bosgebied waar we mooi konden staan. Het monument stond op de grens van vrij gebied en bezet gebied van Frankrijk in de 2e wereld oorlog. Reis voortgezet kwamen nog langs Chaauvigny een middeleeuws stadje stond een groot kasteel maar dat bewaren we voor de een andere keer. We zijn wel even gestopt in Angles sur L’Anglin waar ook een ruine was. Daarna naar de camperplaats gereden. Als je de campers fatsoenlijk neerzet is er plek voor 6 campers. Er is een stroomaansluiting. De vrijwillige bijdrage die in het ACSI boek staat niet kunnen geven omdat er niemand geweest was.

Eindstand 14180 gereden 157 km

Camperplaats Martizay N46.80538 E1.03797 gratis (vrijwillige bijdrage?)       Ruïne in het plaatsje Angles sur L’Anglin

 

Dag 16 zondag 9 september

Rijden vandaag naar camperplaats in Saint-Amand-Montrond bij het lac Virlay. Weer binnendoor door bos en landbouw gebied. Kwamen rond 14.00 uur op de camperplaats aan. Is een grote camperplaats maar met mooie plekken waar je ruim kunt staan. Deze camperplaats word weer in het boekje genoteerd want is voor herhaling vatbaar. Je kunt daar mooi rondom het meer fietsen en leuk wandelen.

Eindstand 14310 vandaag gereden 130km

Camperplaats Saint-Amand-Montrond N46.73441 E.2.48843 gratis

Camperplaats Saint-Amand-Montrond                                                         Lac Virlay

 

Dag 17 maandag 10 september

Gaan vandaag naar Lac d’Orient te gaan. Blijven daar dan 2 nachten staan kunnen we lekker wat fietsen rondom het meer en zwemmen in het zwembad op de camping. Onderweg in het wijngebied Chablis zagen we nog het oud traditioneel druivenplukken. Mannetjes met grote manden op hun rug waar de geplukte druiven ingedaan werden. Waren om 16.15 uur op de camping. Grote mooi camping kregen een zeer grote plek aangewezen stroom en water op de staanplaats aanwezig en zo’n 50 m van toiletgebouw . Alles zeer netjes en schoon. Binnen en buiten bad aanwezig. Eerste keer dat je voor wifi moet betalen

Eindstand 14580          vandaag gereden 270km

Camping le Lac d’Orient in Mesnil Saint Pére N48.26331 E4.34678 kosten 2 dagen €35,20 inc. tax

 

Dag 18 dinsdag 11 september

Vandaag zou het erg warm worden gaan een rondje om het meer fietsen. Is een ritje van 30 km. Daarna genoten van het mooie weer het was 29 graden.  De vele zonnebloemen velden onderweg

Camperplaats in Thiaucourt Regnieville

 

Dag 19 woensdag 12 september

Gereed maken voor vertrek naar een camperplaats. Mooie tocht weer door bossen reden een stuk over de N45 onderweg zijn er diverse mooie plekken voor te lunchen of om zomaar te stoppen. Vandaag was het een hete dag 31 graden. Kwamen aan op de camperplaats wat ooit een camping municipal geweest was. Net achter geteerde parkeerplaats heb je mooi plekken onder de bomen . Je kijkt uit op een klein riviertje. Hele mooie plaatsen.

Eindstand 14745 vandaag 165 km gereden

Camperplaats in Thiaucourt Regnieville N48.95214 E5.86085 gratis

 

Dag 20 donderdag 13 september

Vandaag verlaten we Frankrijk. Gaan naar Luxemburg. Vandaag was de eerste dag met regen. Binnen door naar de camping, waren al om 1300 uur daar. Het was te slecht weer om iets te ondernemen dus een keer in de camper gebivakkeerd. Nederlandse beheerder dus ook heel veel Nederlanders op de camping, Morgen op naar Duitsland voor de laatste 2 dagen.

Eindstand 14866 vandaag 121 km gereden

Iris parc Camping Birkelt in Larochette N49.78476 E6.21103 €17,– per nacht

 

Dag 21 vrijdag 14 september

Waren vroeg wakker 0m 08.00 uur ging de winkel open dus maar brood gehaald vandaag wat anders dan Frans stokbrood er waren Kaiser broodjes. Rond 10.00 uur zijn we gaan rijden. Deze keer hebben we de

snelweg genomen. Door Luxemburg nog door de Alpen gereden de normalen wegen daarna de autoweg op. Nog even volgegooid met diesel in Luxemburg. Rond 13.00 waren we op de camping in Duitsland. Weer een avontuur om naar de camping te rijden. Aldaar aangekomen zien we voor de camping een bord belegt staan. Dat zal toch niet waar zijn. Naar de receptie en ja hoor volgeboekt. De eigenaar/beheerder van de camping bood ons aan om 1 nacht buiten de camping te gaan staan een parkeerplaats voor het restaurant met stroom aansluiting en dan zouden we morgen de camper op de camping kunnen zetten. Van dit aanbod hebben we gebruik gemaakt staat al een camper. Kunnen stroom tappen dus wat let ons. Gaan vandaag eens een ferme wandeltocht maken. Gaan naar de Ruppertsklamm. Heerlijke tocht tussen de bergen af en

toe flink klauteren maar een schitterende wandeltocht. Zo’n 2,5 uur gewandeld. Het zonnetje is er lekker doorheen gekomen en vandaag mooi wandelweer gehad 21 graden. Zoals gewoonlijk ter afsluiting van de vakantie gaan we heerlijk 2 dagen uit eten.

Eindstand 15047 vandaag 181 km gereden

Camping Wolfsmühle in Lahnstein N50.31457 E7.62789 €17,– per nacht mooie wandelpaden Ruppertsklamm                                                                  Lahnstein

 

Dag 22 zaterdag 15 september

Naar de beheerder gegaan voor een plekje op de camping. Kregen een mooie plek aangewezen.. Zijn rond

11.30 uur gaan fietsen. Gaan Schloss Stolzenfeld bezoeken. Om daar te komen moeten we eerst langs de Rijn naar Koblenz fietsen daar over een smal fietspad op de spoorbrug naar de overkant zo naar Schloss Stolzenfeld is 11 km zo’n 40 min fietsen. Fietsen onderaan op de parkeerplaats gezet en via een mooi pad naar boven. Entree €5,– dan krijg je een rondleiding. Hebben het Schloss bezichtigd en er werd van alles bij gezegd door de gids. Rondleiding duurde ongeveer 40 min. Daarna langs de Rijn naar Boppard onderweg nog gestopt voor een bak koffie en bij het plaatsje Rhens. Het is een erg mooi dorpje met oude huizen. Bij Boppard aangekomen, na 49 min zo’n 13 km. Daar het pontje gepakt. Voor € 5,– werden we saampjes overgevaren naar Filsen. Daarna langs de Rijn terug naar de camping totaal 44 km gefietst. Vandaag wederom heerlijk weer gehad en hebben nog buiten gezeten tot een uur op tien. Daarna naar binnen omdat het toch flink afkoelt.

Slot Stolzenfeld                                                         Het mooie dorpje Rhens

 

Dag 23 zondag 16 september

Werden rond 08.30 wakker Broodjes opgehaald op onze dooie gemakt gegeten gewassen Alles ingeladen en ja helaas terug naar Venlo.

Eindstand 15239 vandaag 198 km gereden

Deze vakantie in het totaal 3065 km gereden